Ajalooline traditsioon: Paide ja Anna.

Suuline traditsioon - Õiguslik elu, karistused - Kohus

Jutustaja umbes 8a. olnud, kui näinud, kui lapsetapja-naine viidud – istunud kahehobusevankril kõrgel trepil, et välja paistaks. Türi kihelkonnast olnud. Kiriku jalgvärava posti juures peksetud. Lapse matnud ta lambasõnniku sisse.
Teine lapsetapja naine saadetud Siberi. Läinud sääl mehele, olnud veel kuuekümneaastaselt kaksikud lapsed. Tütar Väätsa mõisas olnud saunanaine. Jutustaja mäletab, et tütar oli emale Siberi järele saatnud lambarauad, villakraasid ja linaharja. Jutustaja päris kindel ei ole viimase karistuse kohta, kas see olnud lapsetapmise pärast – kuid arvab, et vist oli. Kohtute kohta ei tea midagi muud, et seal nii oli mõistetud.
EKLA, f 199, m 44, 129 (IV-K) < Paide-Anna khk., Paide l. < Lokuta - Hilda Kõrge < Ann Lutrusen, 75 a. (1930)